General discussion on installation and configuration of SOGo

Text archives Help


Re: [SOGo] Address Book empty in Thunderbird


Chronological Thread 
  • From: Stephen Ingram < >
  • To: " " < >
  • Subject: Re: [SOGo] Address Book empty in Thunderbird
  • Date: Mon, 11 Feb 2013 23:26:59 -0800


On Sun, Feb 10, 2013 at 11:19 PM, Valentin Bud < " target="_blank"> > wrote:
Hello World,

Thank you Stephen for your answer.

On Tue, Feb 05, 2013 at 09:17:01AM -0800, Stephen Ingram wrote:
> On Tue, Feb 5, 2013 at 12:50 AM, Valentin Bud < "> >wrote:
>
> > Hello World,
> >
> > I have managed to install a SOGo deployment on Debian Squeeze using
> > inverse's repositories. Fairly easy to setup if you follow the docs.
> >
> > I have also installed Thunderbird ESR [1] on my computer. Following the
> > docs I have installed SOGo Connector Thunderbird extensions. I have
> > modified and and installed SOGo Integrator Thunderbird extensions. After
> > doing this I can see the `Test` address book created using the web
> > frontend.
> >
>
> Just to clarify, are you saying that you are creating a new address book
> named 'Test' besides the default 'Personal Address Book' that is created by
> default? Does the 'Test' address book appear in Thunderbird, but not the
> test contact inside?

Yes, exactly, I have created the 'Test' address book on the web
interface, besides 'Personal Address Book'. And yes the address book
appears in Thunderbird but not the 'test' contact inside.

Does it work (sync to Thunderbird) f you try creating a contact inside the default Personal Address Book in the Web interface? 

>
>
> > I have added a card to that address book using the web
> > frontend. I expected to see that card in Thunderbird but it doesn't. I
> > have also tried to synchronize the address book using right click on the
> > address book and click Synchronize. That doesn't work either and no
> > traffic in the SOGo log.
> >
>
> If there is no traffic shown in the SOGo logs, this typically means there
> is no communication between Thunderbird and SOGo. You might check the Error
> Console inside Thunderbird to see what is reported.

When I open Thunderbird the following errors pop up in the error
console. I feel I must specify that the errors pop up after I go to
'Address Book' not before.

```
Timestamp: 2/11/13 9:06:03 AM
Error: An error occurred updating the cmd_delete command: [Exception...
"'[_javascript_ Error: "cards[i] is null" {file:
"chrome://messenger/content/addressbook/abResultsPane.js" line: 124}]'
when calling method: [nsIController::isCommandEnabled]"  nsresult:
"0x80570021 (NS_ERROR_XPC_JAVASCRIPT_ERROR_WITH_DETAILS)"  location: "JS
frame :: chrome://global/content/globalOverlay.js :: goUpdateCommand ::
line 59"  data: yes]
Source File: chrome://global/content/globalOverlay.js
Line: 65
```

```
Timestamp: 2/11/13 9:06:03 AM
Error: An error occurred updating the cmd_chatWithCard command:
[Exception... "'[_javascript_ Error: "selectedCard is null" {file:
"chrome://messenger/content/addressbook/addressbook.js" line: 771}]'
when calling method: [nsIController::isCommandEnabled]"  nsresult:
"0x80570021 (NS_ERROR_XPC_JAVASCRIPT_ERROR_WITH_DETAILS)"  location: "JS
frame :: chrome://global/content/globalOverlay.js :: goUpdateCommand ::
line 59"  data: yes]
Source File: chrome://global/content/globalOverlay.js
Line: 65

This looks like the extensions did not install correctly, but can't say for sure. This is really difficult to debug remotely. 


The following appear in the Apache access.log and sogo.log:

Apache access.log
=================
```
172.16.19.6 - - [11/Feb/2013:08:05:25 +0100] "PROPFIND
/SOGo/dav/valentin%40databus.pro/Calendar/personal/ HTTP/1.1" 401 332
"-" "Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10.8; rv:17.0)
Gecko/20130107 Thunderbird/17.0.2 Lightning/1.9"
172.16.19.6 - - [11/Feb/2013:08:05:26 +0100] "PROPFIND
/SOGo/dav/valentin%40databus.pro/Calendar/personal/ HTTP/1.1" 207 912
"-" "Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10.8; rv:17.0)
Gecko/20130107 Thunderbird/17.0.2 Lightning/1.9"
172.16.19.6 - - [11/Feb/2013:08:05:26 +0100] "GET
/plugins/updates.php?plugin= "> &version=0.00&platform=Darwin_x86_64-gcc3
HTTP/1.1" 404 516 "-" "Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10.8;
rv:17.0) Gecko/20130107 Thunderbird/17.0.2 Lightning/1.9"

Note the HTTP 404 error. You likely don't have your updates.php file setup correctly. Make sure and check the "Customization" section on page 6 of the Thunderbird Configuration manual. 

...snip...

sogo.log
========
```
Feb 11 08:05:25 sogod [26791]: |SOGo| starting method 'PROPFIND' on uri
'/SOGo/dav/ /Calendar/personal/" target="_blank"> /Calendar/personal/'
Feb 11 08:05:25 sogod [26791]: <0x0x7fd6b0a1c6d0[SOGoCache]> an error
occurred when caching value for key 'Valentin Bud+attributes': "CLIENT
ERROR"
Feb 11 08:05:25 sogod [26791]: <0x0x7fd6b0a1c6d0[SOGoCache]> an error
occurred when caching value for key 'Valentin
"> +attributes': "CLIENT ERROR"

...snip...
 
If I hit the 'Synchronize' button on the Address Book 'Test' I see
nothing neither in Thunderbird's Error Console nor Apache logs nor SOGo
logs.

I think there is an error with memcache and SOGo not caching entries,
but that's a topic for another thread. Do you think that these are
related somehow?

Yes, they could be. There is an obvious issue with memcached as it appears as though SOGo is not talking to it. Are you certain is is running and on the correct port as specified in your SOGo config? I've experienced issues with SOGo before when memcached wasn't operating properly or I had the wrong version. I would get this fixed first and then work back from there as you have obvious errors that show in the log.

Steve



Archive powered by MHonArc 2.6.18.

Top of page